tiistai 5. tammikuuta 2016

Vaatekaapin suursiivous
(Kuva: täältä)

MITÄ?

Nyt ilman turhia löpinöitä, mennään suoraan aiheeseen: Vaatekaapin suursiivous.Tarkoituksena on erotella käyttövaatteet, säilöön menevät vaatteet, myytävät jutut ja korjausta vaativat jutut. Lopputuloksena pitäisi saada inspiroiva vaatekaappi, josta on helpompi poimia asuja myös kiireessä. Vaatteet ovat sellaisia, että niissä on hyvä ja itsevarma olo, helmaa ei tarvitse nykiä, eikä kengät purista. Vaatteiden käyttöikä pitenee ja ylimääräiset tuotteet menevät kiertoon siinä vaiheessa, kun niistä on vielä jollekin iloa. Ei sillä, etteikö ysärivaatteille voisi olla kysyntää seuraavissa Halloween-juhlissa....;)

MIKSI?

Koska kaapista ei meinaa löytyä mitään. Kaappi on sekaisin ja sisältää kaikkea mahdollista rinnakkain: kesä- ja talvivaatteita, arki- ja juhlavaatteita, puhtaita ja likaisia vaatteita, ehjiä, rikkinäisiä ja vääränkokoisia vaatteita sulassa sovussa. Kivan asun löytäminen on vaikeaa ja kiireessä turvautuu koko ajan samoihin vaatekappaleisiin.

Mä tiedän, että kaapin ovet on helppo sulkea ja unohtaa koko asia, mutta keskiviikkona on pyhäpäivä, ulkona on jäätävä pakkanen ja kaikki on kiinni. Tarvitsetko lisää syitä siivoamiseen? Mulla on vielä ekstrasyy - avoin vaatehuone, joka näkyy myös olkkariin, joten ei muuta kuin toimeksi!

MITEN?

Sitten ei muuta kuin kaikki kaapista ulos, tai laatikko/osio kerrallaan, ja erilaisia vaatepinoja muodostamaan...


(Kuva: Nathalie Schutermanin vanha blogi. Se oli ihan paras, mutta ilmeisesti lopetettu?! Jos joku tietää enemmän tai osaa kertoa mistä osoitteesta se nykyään löytyy, niin pliis kertokaa!) 

Vaatepino 1: Luottovaatteet
Vaatteet, joita käytät jatkuvasti. Mielivaatteesi, luottovaatteesi, ne vaatteet joita käytit tänään, eilen, viime viikolla.... Huom! Kaikkien vaatteiden pitää sopia päälle. Ole siis rehellinen - tämän ryhmän ei edes kuulu olla kovin suuri!

Kun pino on lopulta valmis, pese, silitä, ota nypyt pois, henkaroi, järjestele värien tai vaatetyypin mukaan helposti saataville. Laita vaatteet nätisti esille, sillä se jos mikään houkuttelee silmää ja kättä... :) Mun iänikuinen unelma on tehdä vaatehuoneesta yhtä houkutteleva kuin Nathalie Schutermanin liikkeestä, Alussa näkyvä kuva on vanha, mutta inspiroi edelleen! <3

Vaatepino 2: Varastoitavat
Varastoon menevät vaatteet, joita et pysty käyttämään -20C pakkasessa. Varastoitaviin vaatteisiin voi laskea myös kotivaatteet ja urheiluvaatteet. Ne vievät viikattuna vähemmän tilaa ja niitä on turha laittaa esille parhaille paikoille. Myös harvemmin käytettävät juhlavaatteet, hiihtolomavaatteet ja bikinit voi laittaa varastoitavien pinoon. Huom! Tässäkin kaikkien vaatteiden pitää olla sopivia ja ehjiä. Olethan varmasti käyttänyt näitä viimeisen vuoden aikana tai tiedät, että käyttöä tulee seuraavan puolen vuoden aikana? Tarvitsetko 15 paria bikineitä, ehkä jokin pari on jo kulutettu loppun?

Kun pino on valmis, pese ja huolla vaatteet tarvittaessa ja järjestele ne pinoihin/laatikoihin/hengarille tarkoituksen mukaan.

(Kuva: Nathalie Schutermanin vanha blogi.) 

Vaatepino 3: Korjattavat
Kun olet jo tähän mennessä erotellut kaikki suosikkivaatteesi ja huomannut niissä pientä korjattavaa (nappi puuttuu, kengät vaativat suutarikäyntiä, takki pesulakäyntiä, hintalappu roikkuu, heh...) niin kaikki fiksattavat jutut menevät tähän pinoon. Suutarireissut ja pesulakäynnit maksaa helposti pienen omaisuuden, koita kuitenkin hoitaa nämä mahdollisimman pian ainakin sesonkiin sopivien vaatteiden osalta. Trenssin voi pesettää myös huhtikuussa ja sandaalit korjata kesäkuussa. Jos talvitakkisi vaatii pesulakäyntiä, tee se nyt tai laita takki kiertoon.

Vaatepino 4: Roskiin menevät
Jos kaapin siivoaa säännöllisesti, tai edes kerran vuodessa, niin tähän pinoon ei pitäisi päätyä juuri mitään. Älä ole huolissasi, jos et ole yhtä onnellisessa tilanteessa, mutta ole huolissasi, jos tähän pinoon ei päädy mitään. Oletko varma, että kaikki sukkasi, sukkahoususi ja alusvaatteesi on vielä ehjiä ja imartelevan näköisiä?

Älä säilytä vaatteita, joita ei voi korjata tai joita et voisi kuvitella myöskään kavereidesi, tuttaviesi tai näiden lasten käyttävän. Haluaisitko saada itse vastaavan tuotteen ystävältäsi?Kuvat: Pinterest

Vaatepino 5: Luovu näistä!
Kyllä niitä huteja tulee toisinaan jokaiselle. Viime kesänä ostin esimerkiksi cropatun topin. Ajatus siitä oli ihana, mutta kesä oli kylmä ja sateinen. Lopulta kuulin olevani raskaana. Onko vatsani ikinä enää esittelykunnossa tai jatkuuko trendi vielä ensi kesänä, who knows! Tällaiset vaatteet on parempi laittaa kierrätykseen.

Ehjät, puhtaat ja muotonsa säilyttäneet, laadukkaat vaatteet, joita et enää itse aio käyttää, kannattaa lahjoittaa pois. Joku muu voi vielä iloita niistä!

Vaatepino 6: Jos olet raskaana, saat muodostaa myös kuudennen vaatepinon!
Itse aion laittaa tähän pinoon luottofarkkuni ja nahkahousut, jotka edelleen mahtuvat päälle, mutta eivät mene kiinni vyötäröltä tai painavat ja tekevät olo epämukavaksi. Toivonmukaan syksyllä niille on taas käyttöä, mutta jos ei ole, pino on helppo laittaa myyntiin, kun sen on jo valmiiksi erotellut. Lisäksi pinoon päätyy laadukkaat silkkipaidat tai mekot, joissa on sama ongelma. Osa vaatteista mahtuu mulle vielä hyvin, osa kun hieman soveltaa, mutta osa saa jäädä odottamaan ensi kesään.

Muista, että paidat voi näyttää kivalta myös avattuna, alle vaan jokin kiva t-paita tai mekko ja päälle bleiseri - kerrospukeutuminen tuo asuun jotain uutta. Vinkkejä voi katsoa esim. Pinterestistä tai 9to5chic -blogista, jossa on ihan oma Bump-osio. :)

Tämän pinon osalta on kuitenkin hyvä olla rehellinen. Jos et usko, että minimittaiselle helmalle on enää käyttöä laita ko. vaatekappale 5. pinoon. Kun vatsa palautuu, voit palkita itsesi uudella kivalla mekolla tai hameella! Hennesin mekko joka näytti todella hyvältä Kaivohuoneen terassilla 7 vuotta sitten on ehkä syytä vaihtaa Herve Legerin polvimittaiseen pikkumustaan...vai mikset haluaisi olla äiti ja tyrmäävän näköinen nainen? :)
Kuvat: 9to5chic

Lopuksi vielä muutama pieni vinkki:
 • Kun ostat jotain uutta, luovu yhtä monesta vanhasta tuotteesta. Odotan juuri uutta Victoria's Secretin alusvaatetilausta. Kun se saapuu, luovun haalistuneista ja kuluneista alusvaatteista ja teen tilaa uusille. Alusvaatteita on vain kahdenlaisia - joko ne näyttää hyvältä tai sitten ei. Mukavuus on yksi asia, toinen asia on haalistunut väri ja repsottavat pitsit. 
 • Kun järjestelet vaatekaapin uusiksi, käännä kaikki hengarikoukut samaan suuntaan. Kun käytät vaatetta, vaihda koukun suuntaa. Näin pystyt seuraamaan mitä vaatteita käytät ja mitkä vaatteet on syytä laittaa kiertoon.
 • Osta Ikeasta säilytysbokseja sukille ja alusvaatteille. Säilytä sukkia pareittain. Tutki sukkahousut käytön jälkeen äläkä säilytä rikkinäisiä. Hetken päästä niistä voi olla vaikea löytää reikää, jonka kaikki muut kuitenkin huomaavat.
 • Älä käytä kenkiä, joissa on kulunut korkolappu. Äkkiä suutariin!
 • Pese herkät materiaalit sopivalla pesuaineella.
 • Hanki nypynpoistaja neuleille.
 • Hanki samanlaisia hengareita, niin kaapin ilme pysyy selkeämpänä.
 • Pyyhi pölyt kaapista siivouksen yhteydessä ja tee se vielä useammin jos omistat vaatehuoneen. Jos olet laiska siivoamaan, älä hanki avonaista vaatehuonetta! 

Ja jos olet kiinnostunut, niin kannattaa kurkata mitä mulla on myynnissä Huutiksen puolella. Huomisen jälkeen lisään sinne mahdollisesti vielä uusia juttuja. Jos Huutiksen käyttö tuntuu vieraalta, niin voidaan sopia kaupoista myös sähköpostilla, perinteiseen blogikirppistyyliin. Laitahan mulle meiliä, jos jokin pisti silmään! :)

2 kommenttia:

 1. "Jos talvitakkisi vaatii pesulakäyntiä, tee se nyt tai laita takki kiertoon." Ei näin, kierrätyken vain puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvä lisäys! :) Noinhan sen kuuluu mennä. Tarkoitin lähinnä sitä, että ihmisillä tuppaa kerääntymään vaatteita ja tavaroita, jotka vaativat pientä fiksausta, mutta sitä ei koskaan tehdä. Jollekin toiselle ko. takki voi olla oikea löytö. Tietenkään myyntiin ei kannata laittaa valkoista takkia jossa on mustikkatahra, mutta jos kyse on perusvuosihuollosta, niin veikkaan että aika harva maksaa pesulasta 30-40€, jotta voisi sitten myydä sen kirpparissa 10€. :)

   Poista

Mahtavaa, että päätit jättää kommentin! Piristät päivääni! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...