lauantai 24. toukokuuta 2014

Ninaco


Joko te olette kuulleet Ninaco-vaatemerkistä? Mulle tämä oli uusi tuttavuus tänä keväänä, mutta positiivinen sellainen, sillä vaatesuunnittelija Nina Hirvonen otti minuun itse yhteyttä ja paljasti lukevansa minun blogia. Sen jälkeen ollaan kirjoiteltu useamman kerran sähköposteja ja olen saanut aikamoisen ahaa-elämyksen ymmärtäessäni mm. vihdoin mitä couture-vaate tarkoittaa käytännössä.
Työkiireiden, lomien, saikkujen ja muiden kompastuskivien jälkeen olen vihdoin siinä tilassa, että mulla on hetki kiireetöntä aikaa ja voin kirjoittaa aiheesta, kuten oli tarkoitus jo pidemmän aikaa. (Välikommenttina kerrottakoon, että heräsin aamuyöllä taas järkyttävään vatsakramppiin, mistä ne ikinä tuleekaan, mutta herätys ennen kukonlaulua mahdollisti sen, että sain rauhassa nauttia auringonnoususta, olla vaan ja kirjoitella...ihanaa.)
Ninaco-merkistä ovat kirjoittaneet myös Enni ja Vilma, ja koska en halua tehdä tästä kilometrin pituista postausta (sellainen siitä tulee kuitenkin), niin keskityn asiaan, joka kiinnosti juuri minua – couture; mitä se on, minkälainen prosessi (kauhea sana) mekon teettäminen on ja mitä mekon teettäminen kustantaa. 

Olen monesti miettinyt, että teettäisin puvun kun eteen tulisi jokin erityinen tilaisuus, mutta yleensä ne tilaisuudet ovat tulleet aika nopealla aikataululla ja jotenkin se sitten aikataulujen, tietämättömyyden ja ehkä rahatilanteenkin takia on jäänyt aina tekemättä. Mutta kuinka siistiä olisi, jos olisi mekko, jollaista ei ole kenelläkään muulla? Puhumattakaan siitä, miten hyvin vaate istuu, kun se on tehty omilla mitoilla? 
Ei varmaan ole yhtäkään ihmistä, joka voisi pukea päälle minkä tahansa vaatteen ja todeta, että se istuu kaikkialta? Itselläni on ainakin ikuisesti ongelma mekkojen kanssa, ja jos sattuu käymään niin onnellisesti, että mekko on hyvä rinnan, vyötärön ja lantion kohdalla, niin todennaköisesti olen mekkoon liian pitkä ja mittasuhteet kärsivät, takapuoli nousee selkään, tai jos vedän mekkoa alaspäin, niin ainakin olkaimettomat mekot eivät enää peitä ylävartaloa tarpeeksi, heh. Ja maksimekot, huh, kuka haluaa nilkkojen vilkkuvan? No joo, se siitä, pitkä tarina....
Päätin siis kirjoittaa kuluttajan näkökulmasta, mitä puvun teettäminen tarkoittaa käytännössä. Kyselin Ninalta monenlaisia asioita ja muotoilin niistä alla olevan kysymys&vastaus -postauksen. Tarkennuksena vielä, että kyseessä ei ole maksettu yhteistyö, vaan kirjoitan vapaasta tahdostani, mielenkiinnosta asiaa kohtaan ja koska uskon, että tästä on hyötyä myös teille! :)

Mitä Ninaco-couturemekko tarkoittaa käytännössä?
Ninacon couturemekot valmistetaan käsityönä Suomessa, kankaat tulevat ympäri maailmaa, useimmiten Italiasta. Käytämme ammattitaitoisia mallimestareita ja ompelijoita, joiden työnjälki on erinomaista. Tärkeää prosesissa on, että olen suunnittelijana myös sovituksissa mukana, jotta valittu design toteutuu mahdollisimman hyvin asiakkaan olemukseen ja vartalolla. Näen tämän palveluprosessina samalla kuin valmistusprosessinakin, minuun saa mielellään ottaa yhteyttä, jolloin voin kertoa lisää sekä keskustella toiveista ja antaa hinta-arvion. Käsintehty designer couturepuku on satsaus itseensä, hyvällä tavalla luksusta.
Voiko valmiita malleja muokata  asiakkaan toiveiden mukaan ja miten varmistat, että lopputuloksena syntyy kuitenkin Ninaco-vaate?
Ninacon nettisivuilla olevat couturemekkojen kuvat ovat tilattavissa sellaisenaan asiakkaan mitoilla tai muutoksin, mekko tehdään aina asiakkaan mitoilla. Vastikään yksi asiakas tilasi nettisivuilla olevan mekon eri väristä ja päädyimme eri materiaaliinkin, jonka valitsin mekon olemukseen soveltuen ja hyväksytin sitten asiakkaalla. Suunnittelijan osaamiseen sisältyy myös materiaalivalinnat. On olennaista, että mekon malli ja materiaali sopivat yhteen kauniin lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Periaatteeni on, että asiakas saa mitä haluaa, mutta suunnittelijana tarkistan mitä kannattaa tehdä, siten että mekko on mahdollisimman hieno, jollain tapaa Ninacon hengenmukainen sekä muotokieleltään että ladultaan, ja kantajalleen sopiva niin mitoiltaan kuin olemukseltaankin.

Kertoisitko lisää tilausprosessista? 
Ninaco couturemekon tilausprosessi on helppo. Yhteistyö Ninaco couturemekon valmistamiseen alkaa siitä, että jutellaan asiakkaan toiveista ja kerron prosessista. Lisäksi sovitaan aikataulusta, alustavasti designista ja hinnoittelusta, sekä siihen vaikuttavista seikoista. Kun asiakas hyväksyy ehdotuksen, pidämme aloituspalaverin, jossa haastattelen asiakasta ja katsotaan jo tehtyjä Ninacon mekkoja inspiraatioksi. Jutellaan myös siitä, millainen mekko sopisi asiakkaan vartalolle ja tyyliin parhaiten. Tämän jälkeen päätetään, mitä aletaan valmistaa, vaihtoehtoja on kolme: Ninacon olemassa olevasta mallistosta valittu malli tai olemassa oleva malli tietyin muutoksin tai uusi malli.
Uusi malli? Mitä se tarkoittaa?

Joskus asiakkaalle suunnitellaan jotain täysin uutta tai yhdistellään jo olemassa olevia mekkoja. Prosessi aloitetaan pidemmällä keskustelulla, jonka jälkeen suunnittelija tekee ideoita siitä, millainen puku voisi olla ja esittelee ne seuraavassa tapaamisessa luonnoksin sekä kangasnäyttein. 
Kuvien ja keskustelun perusteella päätetään millainen mekosta tulee. Sitten tehdään piirros lopullisesta mekosta, joka käydään asiakkaan kanssa läpi ja hyväksytään. Tämän jälkeen otetaan mitat asiakkaasta erityisesti tätä designia varten. Sovituspalavereja tarvitaan uudesta mekkomallista riippuen yhdestä kolmeen ennen loppusovitusta. Loppusovituksessa tarkistetaan, että mekko vastaa odotuksia ja samalla asiakas vastaanottaa mekon.
Usein asiakas haluaa jo olemassa olevan designin omilla mitoillaan, jolloin prosessi on virtaviivainen, eli otetaan mitat asiakkaan vartalolta ja sovitaan sovituspäivämäärät. Yleensä tällöin riittää yksi sovitus ennen loppusovitusta. Toinen vaihtoehto on, että asiakas haluaa muutoksia olemassa olevaan designiin, jolloin muutetusta designista tehdään kuvat asiakkaan hyväksyttäväksi ja design tarkistetaan sovituksessa. Tällöinkin yksi sovitus riittää ennen loppusovitusta, jossa mekko hyväksytään. 

Kuinka paljon aikaa mekon teettäminen lopulta vie, kun se tehdään käsityönä? Entä mitä mekon teettäminen kustantaa?
Lopullisesta hinnasta ja aikataulusta sovitaan asiakkaan kanssa, kun on käyty läpi millaista pukua aletaan tehdä. Ninaco couturepuvun hintaan vaikuttaa valitun designin yksityiskohdat, suunnitellaanko mekko alusta alkaen vai valitaanko jo olemassa oleva design ja materiaalit. Samoin aikatauluun vaikuttavat samat muuttujat kuin hintaankin, yleensä koko prosessiin menee muutamia kuukausia ja välillä tehdään pikatilauksiakin, jos asiakkaalla on kiire.
Ninaco hinnat alkavat couturemekoissa tuhannesta eurosta. Keskimäärin mekko maksaa tuhannesta kolmeen tuhanteen euroon riippuen materiaaleista ja työtunneista. Hintoja voisi siis verrata vaikkapa hääpukuun tai designerlaukkuun. Kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että design couturepuku tehdään asiakkaan mitoilla ja asiakas saa vaikuttaa halutessaan designiin. Jos taas vertaa palvelua pelkkään ompelijaan, Ninacolla suunnittelija suunnittelee puvun, opastaa mallin valinnassa ja vastaa siitä, että mekko istuu kantajalleen mittasuhteiltaan.
Millaiseen tilaisuusteen couturemekko sopii?
Otan lämmöllä vastaan kaikki asiakkaat. Ninacon couturemekko sopii mielestäni mihin vaan, joko suureen juhlaan, kuten vaikkapa morsiamelle häihin tai esiintymiseen, mutta se voi olla myös arkiluksusta. Mekko voidaan tehdä myös arkikäyttöön, mitä se arki sitten kenelläkin on, juhlistamaan arkea. :)

Couturemekkoa voi ajatella investointina, jota voi käyttää useamman kerran, esimerkiksi yliopiston vuosijuhlissa, valmistujaisissa ja ystävän häissä. Tällöin hinta ei tunnu niin kovalta, ja sopii myös hyvin vallalla olevaan kestävän kehityksen ajatukseen. Itsellänikin on tietyt suosikkimekot, joissa olen juhlinut monet juhlat. Kun voi saada mekon, jollaista kenelläkään muulla ei ole, ei koskaan ole vaaraa löytää itseään kloonipuvun vierestä.
Minulla on myös kehitteillä ready to wear -mekkoja Ninaco merkin alla. Designerliikkeisiin olisi tarkoitus tulla myyntiin rajattuja sarjoja numerokoossa, joiden hinta olisi sitten edullisempi.
Loppujokeri: Kenet julkkiksen haluaisin pukea Ninacon couturemekkoon, mihin tilaisuuteen ja miltä lopputulos näyttäisi?
Tykkään paljon Angelina Jolien tyylistä. Hänellä on aika kiva samalla vähäeleinen, mutta näyttävä luksustyyli. Hänet pukisin mielelläni Met Galaan valkoiseen Ninaco 0041 couturemekoon, joko pitkänä tai polvimittaisena versiona, sitten valkoiset piikkarit jalkaan ja laittaisin hiukset selkeälle ponnarille. 

Oscareihin pukisin Jolielle pitsimekon 0043 rohkeasti maiharikenkien kanssa, kuten kampanjakuvassamme, tatuoinnit saisivat näkyä ja hiukset olla auki ja suurilla näyttävillä kiharoilla. 

MTV Music Awardeihin tai johonkin vastaavaan rentoon tapahtumaan yhdistäisin valkoisen pikkumekon 0044 polvimittaisiin beigeihin korollisiin nauhasaappaisiin sekä veistokselliseen pikkulaukkuun, vähän rokkia tulisi punaisesta huulipunasta ja Jolien asenteesta.

Loppusanat...

Mitä tulee yhteistyöhön liittyen, uskon, että mekon teettäminen Ninalla olisi äärimmäisen mukavaa. Nina vaikuttaa aidolta ja ystävälliseltä ihmiseltä ja kutsui minutkin tutustumaan työhuoneelleen uuteen mallistoon, vaikkei me tunneta entuudestaan ollenkaan. :) 

Ja vaikkei musta tullutkaan vaatesuunnittelijaa, kuten lapsena haaveilin, koen, että on äärimmäisen mielenkiintoista seurata ihmisiä luovan työn ääressä. Lisäksi mä ihailen suuresti kaikkia niitä, jotka ovat uskaltaneet lähteä kokeilemaan omia siipiään yrittäjinä, sillä pienistä ideoista ne suurimmat menestytarinatkin lopulta syntyvät.

Pidemmittä puheitta, toivotan kaikille mukavaa viikonlopun jatkoa ja kiitos Ninalle, että otit minuun yhteyttä ja sain tutustua Ninacohon paremmin! :)
(Kuvat: Ninaco ja kuvat Angelinasta lainattu Googlesta.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtavaa, että päätit jättää kommentin! Piristät päivääni! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...